Info Mediatuotanto Visuaalinen suunnittelu Sarjakuva Animaatio Shop


Sarjakuva-Kalevala (orig. teksti)


Tämä Suomen historian ensimmäinen ja ainoa kokonainen, täysin alkuperäistekstiin perustuva sarjakuva-Kalevala sisältää Elias Lönnrotin perimätiedon pohjalta kokoaman kansalliseepoksen kaikki 50 runoa. Sarjakuva-Kalevalan ensimmäisen osan julkaisu 1998 saavutti välittömästi median ylistävät arvostelut ympäri Suomen ja ensimmäinen painos myytiin loppuun lähes välittömästi, käytännössä ilman minkäänlaista mainontaa.

Vuonna 2000 julkaistiin sarjakuva-Kalevalan jälkimmäinen osa, minkä jälkeen se onkin muodostunut yhdeksi Suomen eniten myydyistä suomalaisista sarjakuvaromaaneista, englanninkielisen painoksen (2005) myötä Sarjakuva-Kalevala on levittänyt Kalevalaa uudessa muodossa myös ympäri maailmaa. Sarjakuva-Kalevala julkaistiin myös Venäjällä 2003, ja samana vuonna Kalevalaseura-säätiö palkitsi Kristian Huitulan Nuoren taiteilijan palkinnolla ansioistaan kansalliseepoksen tulkitsijana.

Asiaan vihkiytyneethän tietävät myös J.R.R. Tolkienin käyttäneen Kalevalaa lähdekirjanaan teoksissaan Silmarillion ja Taru sormusten herrasta. Syöksy Väinämöisen, Seppo Ilmarisen, Lemminkäisen, Louhen ja muiden Kalevalan henkilöiden mukana Suomen kansan historian alkuhämäriin, aikaan jolloin ajalla ei vielä ollut merkitystä…


- Sarjakuva-Kalevala NYKYSUOMEKSI (2021) -

- Tilaa albumit (Fantacore shop-pakettitarjous!) -

- Saatavana myös englanninkielisenä ja venäjänkielisenä painoksena suoraan Fantacore Mediasta, tai hyvinvarustetuista kirjakaupoista kautta maan.


Lehtiarvosteluja:


...Huitula on tehnyt oikean urotyön. Hän ei petä Kalevalan perintöä vaan arvostaa sitä. Huitula on tehnyt alkuperäistekstille pilkulleen uskollisen tulkinnan, jollaista olisin kipeästi kaivannut 70-luvulla koulua käydessäni.
-Kari Salminen, Aamulehti (Allakka)

...Puhekuplissa Kalevalaiseen runonlauluun tottuminen vie aikansa, mutta pian runojen poljento vie mennessään. Kuviltaan teos on tehokas. Se muistuttaa uusia yhdysvaltalaisia toimintasarjakuvia tai historiallista fantasiaa sieltä parhaasta päästä. Kuvissa on ylenmäärin dramaattisuutta: pitkät hiukset hulmuavat tuulessa, taivas on uhkaava, vesi mustaa ja kasvot nähdään usein lähikuvina. Silti Huitula ei lipsahda mahtipontisuuteen, vaikka käykin sitä lähellä. Hän malttaa kertoa tarinaa.
-Heikki Jokinen, Helsingin Sanomat

...Huitulasta on kasvamassa seuraavan polven realistisen piirrosjäljen mestari Suomessa. Isot, pysäyttävät kansallisromanttiset maisemaruudut tuovat mieleen Akseli Gallen-Kallelan ja Pekka Halosen maalaukset.
-Petri Hänninen, Savon Sanomat

...Jo ensimmäinen osa Kristian Huitulan Kalevalan pohjalta tekemästä sarjakuvasovituksesta todisti, ettei tekijältä puutu kunnianhimoa ja että taitoa löytyy myös. Kotimaisista Kalevalaan liittyvistä sarjakuvana toteutetuista tulkinnoista Huitulan työ on ehdottomasti paras. Pelkän runojen kuvituksen ja toiston tasolle Huitulan näkemys ei missään nimessä jää: albumissa on paikoin uljaasti rakennettuja jaksoja. Keskeisten henkilöiden hahmotus on samaten toimivaa, ehkä eloisin on taiteilijan Louhi- kuva.
-Sauli Pesonen, Kaleva

...Huitulan piirrokset juoksuttavat tekstiä jouhevasti. Hyvää kannatti odottaa. Sarjakuva-Kalevalaa voin suositella niille, joille koko Kalevala on liian tuhti pala. Kouluihinkin.
-Ritva Kolehmainen, Viikkosavo

...Huitulan taito siirtää kansalliseepoksen kerronta sarjakuvan kielelle on ihailtavaa; tarina etenee voimallisesti ja notkeasti. Kieli ja kuva elävät rinnan yhtä vahvoina. Huitulan Kalevalaa lukiessa vakuuttuu Kalevalan olevan kaikkea muuta kuin jäykkä ja pölyttynyt, jalustalle nostettu aarre. Tapahtumat vyöryvät verevästi ja ihmiset ovat tosia.
-Pirjo Nenola, Iisalmen Sanomat

...Sarjakuvana tämä on kaikin puolin nautittava lukukokemus ja Huitula onnistuu löytämään jälleen uusia puolia kansalliseepoksestamme, sen sijaan että esimerkiksi kuvituksessa tyytyisi ainoastaan standardinomaisesti uudelleen versioimaan jo visualisoitua Kalevalaa. Huitulan Kalevala on yhtenäinen, visuaalinen Kalevala, jossa annetaan kuvallinen muoto aiemmin kuvittamatta jääneellekin osalle kirjaa. Suosittelen ehdottomasti tutustumaan teokseen.
-Markus Forsman, Kymen Sanomat